ایزوگام و قیرگونی شباهت و تفاوت
ایزولاسیون با ایزوگام و قیرگونی
ایزوگام و قیرگونی دو کلمه نام آشناست. در بیشتر خانه های قدیمی و منازل ویلایی از بوی نم، رطوبت زمین، ریزش گچ دیوار شکایت دارند. تغییر رنگ و چکه کردن آب از سقف و به طورکلی عدم آب بندی خانه ازعوارض ایزولاسیون یا آب بندی نامناسب است. در ادامه چند علت مهم بروز نم و رطوبت بیان می شود:
۱- در ساختمان های قدیمی این علائم به علت عدم قیرگونی روی کرسی چینی، و اجرای بلافاصله دیوار چینی است که به مرور زمان نم زمین از کف به سطوح فوقانی خانه و آپارتمان منتقل شده است.
۲- در صورتی که ساکن طبقه فوقانی ساختمان هستید و سقف نم داده عامل اصلی باران ویا لوله آب کولرهای پشت بام است که آب حاصله از پوشش ایزوگام و قیرگونی عبورکرده است.
۳- گاهی به دلیل استفاده مکرر از مواد شوینده و جرم گیر درز بندهای بین کاشی و سرامیک شسته شده و ازبین رفته است و آب از این درزها به لایه زیرین نفوذ می کند.
۴- ممکن است استفاده از پوکه و یا خاک دستی برای هم سطح سازی، منجر به نشست و در نتیجه آسیب دیدگی ایزوگام و قیرگونی کف سرویس ها شود و سپس نم به دیوارهای جانبی نفوذ کرده و بوی نم ایجاد کرده و موجب پوسته شدن رنگ گردد.
۵- گاهی مشکل از لوله کشی خانه ماست وگاهی سقف سرویس واحد ما نم داده که در بررسی متوجه میشویم، ایزوگام و قیرگونی ساختمان مجاور ایراد داشته وآب از آن عبورکرده است.
نتیجه
۱- روی شناژها بهتر است ازقیر گونی به جای ایزوگام استفاده شود چراکه قیرپاشی وچند نوبت قیرگونی خاصیت انعطاف پذیری به آن داده و با شروع دیوارچینی احتمال شکستن قیر کمتر از ایزوگام است.
بنابر آنچه گفته شد ابتدا منشأ آب و رطوبت را شناسایی و رفع مشکل نموده و پس ازآن سلامتی ایزوگام و قیرگونی بررسی می شود. نفوذ آب به سقف اشکالی است که در ایزوگام و قیرگونی بوجود آمده است و برای جلوگیری از تکرارآن ابتدا شیب بندی سطح را تصحیح کرده و سپس پوشش سقف را بازبینی و در صورت نیازترمیم می کنیم.
درهرصورت باید از استادکار ماهر یا متخصص امرکمک گرفت.
راهکار موقتی رفع نم
درصورت اجرای نامناسب تاسیسات و یا عدم رعایت شیب بندی مناسب لوله های فاضلاب، ایزوگام و قیرگونی مدتی ازانتقال آب و نم لوله ها جلوگیری کرده ولی عاقبت اشکال کار، نمایان شده و رطوبت منتقل میشود.
بعضی اوقات می بینیم که در برابر نم سقف پیشنهاد دوغاب ریزی می کنند.البته که کاری مفیداست ولی دوغاب نیز مقطعی بوده وبه تنهایی نم گیر مناسبی نیست.
راهکار کاملتر در اجرای ایزوگام و قیرگونی چیست؟
۱- برای ایزولاسیون کامل اول منشأ رطوبت رو برطرف نموده و سپس سطح کار را با سیمان به صورت مناسبی شیب بندی می کنیم. در گام بعدی کف رو قیرپاشی کرده و آبرو کف ها (کفشور یا محل خروج آب) رو ایزوگام گرم مینماییم. در نهایت سطح را کامل و با حرارت کافی ایزوگام می کنیم تا راه فرار آب پیدا نشود.
۲- در دستشویی و حمام تا ۳۰ سانت بالاتر از کف و در بام تا لبه قرنیز دیواره محافظ (جانپناه) را ایزوگام و قیرگونی کنید. دراجرای کارهم به اندازه حرارت دادن ایزوگام باعث درزگیری، یکپارچگی و کیفیت بهتراست. این کار در سرویس ها سخت ولی برای کیفیت مهم و ضروری است.
برای محاسبه متراژ ایزوگام و قیرگونی علاوه برمساحت، حتما میزان روی هم قرارگیری لبه ها(اورلپ) ،دیواره ها ولایه اضافی آبرو و زیر کولرها درپشت بام هم درنظرگرفته شود، تا دچار کمبود مصالح در تعمیرات خانه خود نشوید.
۳- رعایت اصول کلی لوله کشی فاضلاب
۳-۱ نگه دارنده مناسب وهمچنین چسب کاری خوب لوله ها (حتی در زمانیکه لوله مشابه رو گرم می کنیم تا بین آنها اتصال برقرار کنیم)
۳-۲ رعایت شیب مناسب لوله ها
۳-۳ در زمانیکه مشغول به بازسازی خانه یا آپارتمان خود هستید حتما در انجام تعمیرات مواظب محل هایی که احتمالا در آنها لوله فاضلاب وجود دارد باشید.
در کل باید ازعدم بروز مشکل و نم اطمینان حاصل کنیم یعنی “پیشگیری” کرده تا بعد از اجرا به دنبال تعمیر نباشیم.
کلام آخر
ایزوگام و قیرگونی هم مانند دیگر مصالح درجه و کیفیت مختلفی دارد. برای تحویل کار خوب باید از ایزوگام و قیرگونی با ضخامت کافی و تعداد لایه مناسب وهمچنین ازنیروی کار ماهر استفاده کنیم. درانجام کارها، اولین سؤال بارمالی است. در بین قیمت های مختلف ایزوگام و قیرگونی، اولویت بیشتر افراد اجرای کار با مبلغ کمتر است. غافل از اینکه اگر در بازسازی و تعمیرات خانه، قبل از هر چیز به مبلغ آن نگاه کنیم اول از همه خودمان ضربه میخوریم. ریشه یابی بروزاشکالات را می توان درعدم توجه متخصصین به استانداردها دانست، جایی که صاحب کار محترم به دنبال ایزوگام و قیرگونی ارزون و با حداقل کیفیت است. در این صورت دوباره کاری دور از انتظار که نخواهد بود. پس پیشنهاد می شود ابتدا کیفیت مناسب را بخواهیم و سپس حق ماست تا کارمان با هزیته ی کمتر تمام شود.
مهندس حسین طاهری فرد
۹۸/۸/۱۳
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.