انواع ساختمان بتنی یا فولادی
انواع ساختمان
ساختمان ها از از دیدگاه های مختلف به دسته های متنوعی تقسیم میشن. از دید مهندسی، ساختمان به سه دسته ساختمان بتنی ساختمان فولادی و ساختمان با مصالح بنایی تقسیم میشه. در ادامه سعی می کنم توضیح مختصری درباره هرکدوم از موارد بالا خدمتتون عرض کنم.
ساختمان بتنی
شاید بشه گفت تو ایران قسمت بزرگی از ساختمان های ساخته شده را ساختمان بتنی تشکیل میده.
مراحل ساخت ساختمان بتنی
۱-اخذ جواز ساخت خانه
۲- گودبرداری یا خاکبرداری
این کار با لودر یا بیل مکانیکی یا با مجموعه ای از ماشین آلات ساختمانی انجام می شود.
۳-صاف و هموار کردن کف پی
۴-اجرای بتن مگر
توجه کنید که بتن مگر در مکان هایی که داخل نقشه فونداسیون مشخص شده ریخته می شود.(بتن مگر بتنی با عیار پایینه یعنی وزن سیمان در هر متر مکعب از این بتن حدوداً ۱۰۰ الی ۱۵۰ کیلو گرمه)
۵-آرماتور بندی و قالب بندی فونداسیون
به مکان و نحوه اجرای میلگردهای انتظار در این مرحله توجه بیشتر بکنید.
۶-بتن ریزی فونداسیون
اگر تراکم آرماتور بالایی مخصوصاً نزدیک به محل میلگرد های انتظار دارید می توانید از بتن خود تراکم به جای بتن معمولی استفاده کنید که هم روانی و قابلیت عبور بالایی دارد و هم نیاز به ویبره کردن ندارد.
۷- عمل آوری بتن فونداسیون
حتماً تو آیین نامه ها دیدید که نباید قبل از کسب مقاومت کافی توسط بتن هیچ گونه بارگذاریی روی بتن بشه به همین منظور بعد از بتن ریزی فونداسیون این بتن رو حداقل هفت روز عمل آوری کنید.
۸-آرماتوربندی و قالب بندی ستون
این مرحله برای تمامی ستون ها ادامه پیدا می کند تا به مکان سقف ها برسیم.
۹- اجرای تیرها و سقف طبقات
در مرحله آرماتور بندی ستون به بحث میلگرد انتظار تیر (ساختمان بتنی) نیز توجه کنید. در ساختمان بتنی داخل ایران اکثراً از سقف تیرچه بلوک (سقفهای تیرچه و یونولیت) استفاده میشه. سقف دال بتنی، سقف کرومیت، سقف های جدید مثل یوبوت و کوبیاکس نیز مواردی دیگر از پرکاربردترین سقفهای ساختمان بتنی هستند.
پس از اینکه تعدادی از سقف ها بتن ریزی شد دیوار چینی یا همون تیغه چینی از طبقات پایینی سازه شروع می شود. البته لوله کشی فاضلاب اصلی ساختمان نیز قبل از ریختن بتن سقف شروع شده و بعد از تیغه چینی خاتمه می یابد.
۱۰-نازک کاری
به انجام گچ کاری، کاشی کاری، نصب کابینت آشپزخانه و سینک، هود، پکیج یا آبگرمکن، پارکت، نصب لوازم چوبی، کاغذ دیواری و نقاشی و به طور کلی انجام تمامی امور بعد از دیوار چینی تا انتهای کار، نازک کاری میگن.
۱۱-تاسیسات مکانیکی و برقی
تاسیسات مکانیکی شامل نصب و راه اندازی لوله های فاضلاب، لوله آب سرد و گرم، نصب پکیج و راه اندازی موتورخانه، تهویه مطبوع و مواردی از این قبیل میشه. تاسیسات برقی شامل لوله کشی لوله های برق، راه اندازی کنتور و برق کشی به تمامی مکان های مربوطه که در نقشه تاسیسات برقی موجوده میشه. معمولاً کار گروه های تاسیساتی هم از زمان دیوار چینی آغاز میشه.
ساختمان فولادی
چهار مرحله اول ساخت ساختمان فولادی با ساختمان بتنی فرقی نداره اما از مرحله پنجم به بعد مراحل به این صورته:
۵- اجرای بیس پلیت یا صفحه ستون ها
۶- اجرای تیر و ستون ساختمان به صورت کامل
در ساختمان بتنی بعد از اجرای هر طبقه ستون و تیر سقف همون طبقه اجرا میشه اما در ساختمان فولادی ابتدا لازمه تا تیر و ستون ها به طبقات بالایی برسه و در مرحله بعد انواع سقف در ساختمان فولادی کار میشه.
۷- انواع اتصالات در ساختمان فلزی
تیر، ستون، بادبند و به طور کلی هر کدوم از اجزای ساختمان اسکلت فولادی به وسیله اتصالات با هم همکاری می کنند. اجزای اتصال دهنده مثل نبشی، ورق زیر سری، لچکی و… و عناصر اصلی ساختمان به وسیله جوش، پیچ و پرچ به هم متصل میشن. با این اوصاف قشنگ مشخص میشه اجرای صحیح اتصالات در ساختمان فولادی تقریباً با درست ساختن ساختمون مترادفه.
معروفترین انواع سقف در ساختمان اسکلت فلزی
سقف تیرچه بلوک
سقف کامپوزیت
سقف عرشه فولادی
البته سقف عرشه فولادی و کامپوزیت به صورت ترکیبی هم به کار میره.
با تشکر از توجهتون اگر عمری بود در مورد انواع سقف ها در ساحتمان بتنی و فولادی در مقالات بعدی بیشتر صحبت خواهیم کرد.
مهندس محمد طاهری فرد
۹۸/۱۰/۰۱
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.