ایزولاسیون
با توجه به اینکه مصرف انرژی در چند دهه اخیر افزایش یافته ، استفاده منطقی از انرژی جزو طرح های اصلی کشورهای فاقد انرژی فسیلی است. یکی از مهمترین بخش های مصرف کننده انرژی در کشور بخش ساختمان می باشد. در کشورهای مختلف مانند آلمان و سوئد قوانین بهتری در امر ساختمان سازی و به کاربردن عایق های مختلف برای جلوگیری از هدر رفتن انرژی تنظیم شده است.
استفاده از عایق های مختلف مانند عایق های رطوبتی، حرارتی، صوتی و … موجب کاهش مصرف انرژی و هزینه های سرمایشی و گرمایشی می شود. از انواع بسیار رایج عایق های ساختمانی میتوان به یونولیت و فوم شانه تخم مرغی به عنوان عایق ساختمانی صوتی، ایزوگام و پلی اورتان به عنوان عایق ساختمانی رطوبتی و همچنین پشم شیشه و پشم سنگ به عنوان عایق حرارتی اشاره کرد.
ایزولاسیون با ایزوگام و قیرگونی
در بیشتر خانه های قدیمی و منازل ویلایی از بوی نم، رطوبت زمین و ریزش گچ دیوار شکایت دارند. تغییر رنگ و چکه کردن آب از سقف ازعوارض آب بندی نامناسب است. در ادامه چند علت مهم بروز نم و رطوبت بیان می شود:
۱- در ساختمان های قدیمی این علائم به عدم قیرگونی روی کرسی چینی و اجرای بلافاصله دیوار چینی مرتبط است که به مرور زمان نم زمین از کف به سطوح فوقانی منتقل می شود.
۲- در صورتی که ساکن طبقه فوقانی ساختمان هستید و سقف نم داده، عامل اصلی باران ویا لوله آب کولرهای پشت بام است که آب حاصله از پوشش ایزوگام عبورکرده است.
۳- گاهی به دلیل استفاده مکرر از مواد شوینده و جرم گیر در سرویس ها درز بین بندهای کاشی و سرامیک شسته شده و آب از این درزها به لایه زیرین نفوذ می کند.
۴- ممکن است استفاده از پوکه و یا خاک دستی برای هم سطح سازی سطح زیرین ایزوگام، منجر به نشست و در نتیجه آسیب دیدگی ایزوگام و قیرگونی کف سرویس ها شود و سپس نم به دیوارهای جانبی نفوذ کرده و موجب پوسته شدن رنگ گردد.
۵- گاهی مشکل از لوله کشی خانه ماست وگاهی سقف سرویس واحد ما نم داده که در این موارد با بررسی می توان احتمال داد ایزوگام یا قیرگونی ساختمان مجاور ایراد داشته باشد.
چکار کنیم؟
اگر در ابتدای ساخت آپارتمان یا ویلا هستید روی شناژها بهتر است از قیرگونی به جای ایزوگام استفاده شود؛ چراکه قیرپاشی و چند نوبت قیرگونی خاصیت انعطاف پذیری به سطح قیر داده و با شروع دیوارچینی احتمال شکستن قیر کمتر از ایزوگام است.
بنابر آنچه گفته شد ابتدا منشأ آب و رطوبت را شناسایی و رفع مشکل نموده و پس ازآن سلامتی ایزوگام و قیرگونی بررسی می شود. نفوذ آب به سقف اشکالی است که در ایزوگام و قیرگونی بوجود آمده است و برای جلوگیری از تکرار آن ابتدا شیب بندی سطح را تصحیح کرده و سپس پوشش سقف را بازبینی و در صورت نیاز ترمیم می کنیم.
درهرصورت باید از استادکار ماهر یا متخصص امرکمک گرفت. تا با تشخیص درست هزینه های تشخیص علت رطوبت کاهش یابد.
تاسیسات
درپی ساخت و ساز بیشتر و زیاد شدن هزینه ها، منابع آب و برق ارزشمندتر شد. جهت استفاده بهینه و اقتصادی از این منابع، سیستم تاسیسات در ساختمان اهمیت پیدا کرد.
اصول تاسیسات
افزایش آسایش و ایمنی، بالا بردن بازدهی و راندمان، کم کردن مصرف و استفاده از انرژی های نوین از اصول تاسیسات به حساب می آیند.
هدف تاسیسات
تأسیسات ساختمانی از چند بخش تشکیل می شود. از مهمترین بخش های تاسیسات، می توان به تاسیسات الکتریکی و تاسیسات مکانیکی اشاره کرد.
تاسیسات مکانیکی
شامل تامین آب آشامیدنی ، لوله کشی آب گرم و سرد و فاضلاب، لوله کشی گاز، سیستم موتورخونه، پکیج، اسپیلت، تهویه مطبوع و…
تاسیسات الکتریکی
شامل نصب لوله های عبور سیم، سیستم روشنایی و تابلو های برق و…
اجرای تاسیسات
برای اجرای صحیح تاسیسات ساختمان توجه به اصول مهندسی علاوه بر ظرافت و زیبایی کار، باعث ایمنی و راندمان بالاتر شده و همچنین موجب تخریب کمتر می گردد. استفاده از لوله های پلیمر ضد رسوب گذاری، لوله های بدون درز و یا استفاده از بست و ساپورت جهت حفظ استحکام و جابجانشدن لوله ها، تهیه ونصب جعبه فیوز و مجزا ساختن برق هر بخش، تراز کردن قوطی ها وتوجه به رنگ سیم ها و… گوشه ای از اقدامات متخصصین تاسیسات است.
زمان اجرای تاسیسات
غالبا درساختمان سازی اجرای تاسیسات، بعد از سفت کاری و دیوار چینی انجام میشه. البته ازشروع بتن ریزی شناژها باید برای رد کردن لوله های تاسیسات پیش بینی های لازم را بکنیم. در کف سازی لوله های آب، فاضلاب و برق رو می خوابونیم، وقت گچ و خاک برق کشی ساختمان شروع میشه و همزمان قوطی های کلید و پریز رو نصب می کنیم. لوله های آب رو دیوارها با فاصله و ترازثابت شده و برای نورپردازی ها برنامه داریم.
دستگاه های سرمایشی وگرمایشی
آبگرمکن های برقی و گازی، ایستاده و دیواری وجود دارند و همینطورکه از اسم آنها پیداست فقط آب رو گرم می کنند. پکیج یه آبگرمکن رفت و برگشتی است، بعبارتی وظیفه پکیج ها تأمین آبگرم مصرفی ساختمان و تأمین حرارت لازم برای گرمایش رادیاتورهاست. پکیج بیرون از واحد و معمولا تو تراس نصب می شه تا خطرات احتمالی رو کاهش بدهد. در خصوص موتورخونه باید گفت که از گذشته تا حال نصب و راه اندازی موتورخانه رواج داشته است. در این میان دیگ های چدنی بوسیله مشعل، تهیه آب گرم را بعهده داشته و چیلرها، سرمایشی عمل می کنند. در این میان پمپ های سیرکولاتور وظیفه چرخش آب و گرم کردن رادیاتورها رو به عهده دارند.
در خانه ها هیچ کدام از سیستم های گرمایش و سرمایش منسوخ نشده ولی با توجه به راندمان، ایمنی و البته سلیقه عمومی، مردم عزیز به سمت استفاده از پکیج متمایل شده اند.